
Η Σίφνος απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα (ή 80 ναυτικά μίλια) από τον Πειραιά. Έχει έκταση 73,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, και έχει μόνιμο πληθυσμό -περίπου 2.000 κατοίκους.
Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία της Μήλου και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Σύρου Τήνου και Μυκόνου. Παλαιότερα ο δήμος Σίφνου αποτελείτο από δύο κοινότητες -της Απολλωνίας (με 10 χωριά) και του Αρτεμώνα (με 5 χωριά).
Τα χωριά της Σίφνου είναι: Απολλωνία (πρωτεύουσα), Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάστρο, Κάτω Πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνας. Παραλίες του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), Βαθύ, Φάρος, Σεράλια, Πλατύς Γυαλός και Χερόνησος.
Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το βενετσιάνικο χωριό "Κάστρο", τον Προφήτη Ηλία τον "ψηλό", τον Άγιο Συμεών (με θέα προς τις Καμάρες) και διάφορα μικρά εκκλησάκια.
Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην μαγειρική, αφού είναι η γενέτειρα του αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ!
Τη Σίφνο διαπερνούν τέσσερις παράλληλες βουνοσειρές, με κυριότερες κορυφές αυτές του Προφήτη Ηλία (700 μ.), στο κέντρο, και του Αγ. Συμεών (500 μ.) στα βόρεια. Ακρωτήρια της Σίφνου είναι: του Αγ. Φιλίππου, το Ακρωτήρι Νάπος και το Ακρωτήρι Κοντό. Γύρω από το νησί υφίστανται οι ακόλουθοι όρμοι: Όρμος Αγίου Γεωργίου, των Καμαρών και ο Πλατύγιαλος. Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή.
Η Σίφνος, κατά τον Πλίνιο, ονομαζόταν αρχικά «Μεροπία» και «Άκις». Το σημερινό όνομά της έλαβε κατ' άλλους από τον Σίφνο, γιο του μυθικού αττικού ήρωα Σουνίου, κατ' άλλους από το επίθετο "σιφνός" (= κενός), ίσως από τις αρχαίες σήραγγες μεταλλείων) και κατ' άλλους εκ του "σιφνείς" ΄(= ασπάλαξ).
Νοτιοανατολικά της σημερινής Απολλωνίας, στο λόφο του Αγ. Ανδρέου, βρίσκονται διπλά τείχη προελληνικής Ακρόπολης, που αποδεικνύουν την ύπαρξη πόλης από εκείνη ακόμη την εποχή, αγνώστου όμως ονόματος. Το εξωτερικό τείχος μοιάζει με αυτό της Τροίας και της Μυκηναϊκής γενικότερα εποχής. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά αγγεία και τάφοι της ίδιας ιστορικής περιόδου.
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πιθανολογούνται οι Κάρες και οι Κρήτες. Ο Ηρόδοτος θεωρεί ότι ήταν οι Ιωνείς, άποικοι των Αθηναίων. Στους κλασικούς χρόνους στη νήσο υπήρχε σπουδαία πόλη με περικαλλή κτίρια, την οποία ο Ηρόδοτος την αποκαλεί "Άστυ". Η πόλη αυτή εντοπίσθηκε στη σημερινή θέση "Σεράλια" ή "Κάστρο" (στα ανατολικά). Στη πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, "Λευκόφρυξ Αγορά", κτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου.
Η αρχαία Σίφνος είχε γίνει πολλή γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν απκτήσει σπουδαία φήμη. Αργότερα, όμως, είτε λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων, είτε λόγω κατακλυσμού των σηράγγων από θαλάσσια ύδατα, περιέπεσε σε δεινή φτώχεια.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Σίφνου:2284031345, 2284031110, 2284032388
Αστυνομικός σταθμός: | 2284031210 |
Λιμεναρχείο: | 2284033617 |
Περιφερειακό Ιατρείο: | 2284031315 |
Αναδημοσίευση από το zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου