Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τροφές που ασχημαίνουν


Έχεις διαβάσει αναρίθμητα άρθρα σχετικά με τις τροφές που σε ομορφαίνουν και μπορούν να σε διατηρήσουν υγιή. Και ενώ καταναλώνεις τα τρόφιμα αυτά, εύλογα αναρωτιέσαι: μήπως μαζί με τα καλά, τρώω και πράγματα που βλάπτουν την ομορφιά και υγεία μου; Για να σταματήσεις να ανησυχείς, σου παρουσιάζουμε τις πέντε χειρότερες τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την υγεία όσο και τη εξωτερική σου ομορφιά.



1. Μεταλλαγμένα λιπαρά οξέα

Το πρόβλημα: πολλά προϊόντα που προμηθεύεσαι από τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με ανθυγιεινές μορφές λιπαρών οξέων, γνωστά και ως τρανς λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά προστίθενται στα προϊόντα, για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν ωρολογιακή «βόμβα» για τον οργανισμό σου. Τα τρανς λιπαρά οξέα φαίνεται να οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη. Ταυτόχρονα, οι τροφές αυτές στερούνται θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών σου.

Και η λύση: δείξε την προτίμησή σου σε τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά ή πολυακόρεστα λιπαρά. Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι καρποί και σπόροι. Οι τροφές αυτές θα βοηθήσουν την υγεία του οργανισμού σου και εσωτερικά και εξωτερικά.


2. Η ζάχαρη


Το πρόβλημα: η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να έχει μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο στην ομορφιά και ειδικά στη σιλουέτα σου, αφού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Επιπλέον, εξαιτίας του τρόπου που αντιδρά η ζάχαρη με τις πρωτεΐνες και τους μυς του σώματος, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών ευνοεί την πρόωρη γήρανση (που περιλαμβάνει τη διάβρωση και πρόωρη πτώση των ποδιών).

Και η λύση: διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που λατρεύεις να καταναλώνεις και κόψε εκείνα που περιέχουν μεγάλες ποσότητας ζάχαρης και ειδικά εκείνα που έχουν μεγάλη ποσότητα σιροπιού φρουκτόζης ως βασικό συστατικό.


3. Το αλάτι


Το πρόβλημα: μια πρόσφατη διεθνής έρευνα ασχολήθηκε και ανάλυσε τις ποσότητες νατρίου που περιέχουν κάποιες αγαπημένες μας τροφές, όπως είναι τα δημητριακά, ορισμένα έτοιμα γεύματα ή το κρέας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και έδειξαν ότι οι Αμερικανοί πολίτες καταναλώνουν τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα αλατιού σε σχέση με την προτεινόμενη και μάλιστα καθημερινά. Με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού βάζεις τον εαυτό σου στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, κραμπών, πρόσληψης σωματικού βάρους και τυμπανισμού.

Και η λύση: περιόρισε την ποσότητα αλατιού στο μισό (αφού κάποιες τροφές έχουν από μόνες τους πολύ νάτριο).


4. Το αλκοόλ


Το πρόβλημα: ένα ποτήρι κρασί δεν κάνει κακό στην υγεία σου. Όμως, δεκάδες κοκτέιλ στη σειρά μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού σου. Το αλκοόλ φαίνεται ότι δεν καταστρέφει μόνο το συκώτι ή το πάγκρεας (έστω σταδιακά), αλλά εμποδίζει και την ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα; Περιττά κιλά, καούρες, αφυδάτωση της επιδερμίδας, πρόωρη γήρανση και εμφάνιση ρυτίδων, κόκκινα μάτια και σακούλες γύρω τους.

Και η λύση: περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ στο ένα ποτό (με προτίμηση στο κρασί) καθημερινά.


5. Υδατάνθρακες

Το πρόβλημα: το σώμα μας ποντάρει στους υδατάνθρακες, για να υλοποιήσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες (από την αναπνοή μέχρι το περπάτημα). Παρ' όλα αυτά, αν προτιμάς τους υδατάνθρακες από τα λευκά προϊόντα (που είναι γεμάτα τροποποιημένα λιπαρά), θα καταλήξεις να κοιτάζεις στον καθρέπτη τον υπέρβαρο, οξύθυμο, φουσκωμένο και κουρασμένο εαυτό σου.

Και η λύση: προτίμησε τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Αναδημοσίευση από το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.