Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΝΑΞΟΣ


Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 448 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων και έχει σχήμα ρόμβου. Ο δήμαρχος Νίκος Μαράκης μας μιλάει για τις ομορφιές του νησιού.

Γεωλογικά η Νάξος αποτελεί ένα πλούσιο γεωλογικό πάρκο από κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα μη αξιοποιήσιμο ακόμη. Τα πετρώματα αυτά είναι κυρίως κρυσταλλοπαγείς σχιστόλιθοι, γνεύσιοι και μάρμαρα σε εναλλασσόμενα στρώματα με όγκους γρανίτη, κοντά σχετικά στη πόλη της Νάξου και στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Στη καρδιά του Αιγαίου βρίσκεται η Νάξος. Ατενίζει το πέλαγος και ταξιδεύει στους αιώνες κουβαλώντας – πολύτιμο φορτίο – την μακραίωνη ιστορία της. Καταγράφει μνήμες και χρονικά στο ατέλειωτο βιβλίων των εμπειριών, για να μαθαίνουν οι νεότεροι τα όσα προηγήθηκαν…

Η πανέμορφη Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, έχει συνδέσει το όνομα και την ιστορία της με υπέροχες μυθολογικές αφηγήσεις, πολέμους, πειρατικές επιδρομές, αλλά και δημιουργικότητα.
Κι εκεί κάπου ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, σεργιανίζοντας στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και των χωριών, ανακαλύπτει κανείς τη δύναμη του ανθρώπου και το αστείρευτο ταλέντο του να δημιουργεί παραμυθένιες γειτονιές.

Το όνομά της η νήσος φέρεται να έλαβε από τον "Νάξο" τον θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων στη νήσο που ήταν Κάρες φερόμενου ως γιος του Πολεμώνα ή κατ΄ άλλους ως γιος του Ενδυμίωνα ή τέλος γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ανακαλίδας. Κατ΄ άλλους ιστορικούς ερευνητές και φιλολόγους το όνομα θεωρούν να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "νάξαι" που σημαίνει "θύσαι", που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών. Το όνομα Νάξος διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων μέχρι τους μέσους χρόνους όπου έγινε Ναξία και ακολούθως Ναξιά και στη συνέχεια Αξιά (εξ ου και το όνομα των κατοίκων).

Χαρακτηριστικό της Νάξου είναι το ασυνήθιστα εύφορο έδαφός της για νησί των Κυκλάδων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μυθολογικά η Νάξος είναι η πατρίδα του Διονύσου. Έτσι, η παράδοση θέλει το νησί να είναι προικισμένο και ευλογημένο από τον θεό Διόνυσο.
Από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας το νησί παράγει εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητας, ενώ από τα ναξιώτικα αμπέλια βγαίνει καταπληκτικό κρασί.
Επίσης, η κτηνοτροφία του νησιού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και τα ναξιώτικα τυριά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την γεύση τους. Γενικά, η Νάξος είναι κυριολεκτικά ένας τόπος παραδεισένιος…
Η περιήγηση στο νησί αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη, καθώς οι επιλογές που προσφέρει ικανοποιούν όλα τα γούστα. Περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, οδοιπορικά στις εύφορες κοιλάδες (Μέλανες, Εγκαρές) αλλά και στους ορεινούς όγκους του Ζα, που αποκαλύπτουν τις ομορφιές της ναξιώτικης υπαίθρου σε όλο τους το μεγαλείο.

Περισσότερες πληροφορίες στο zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.