Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συμβουλές προστασίας από τις «παγίδες» του καλοκαιριού

Πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στα παιδιά είναι τα ατυχήματα. Η πρόληψή τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος, μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητά τους κατά 50%.

Στο ύπαιθρο

Οταν αγοράζετε ποδήλατο, πατίνια ή skate board, να αγοράζετε παράλληλα κράνος και όποιον άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κ.ά.). Φώτα και κουδούνι για το ποδήλατο, καθώς και ανακλαστική ζώνη και ανακλαστικά για τις ρόδες του είναι απαραίτητα.

Σακίδια και ρούχα από ανακλαστικό υλικό ή με ανακλαστικά διακοσμητικά είναι χρήσιμα για παιδιά που κυκλοφορούν το βράδυ.

Μάθετε το παιδί να μην περπατά ανάμεσα σε ψηλά χόρτα το καλοκαίρι. Αν χρειαστεί, πείτε του να κάνει θόρυβο με ένα ξύλο, για να διώξει τυχόν έντομα και ερπετά. Μάθετέ το επίσης να μη βάζει το χέρι του κάτω από πέτρες ή σε χαραμάδες, γιατί τα έντομα και τα ερπετά συνήθως φωλιάζουν εκεί.

Ενημερώστε το παιδί ότι δεν πρέπει να ενοχλεί τα μελίσσια, γιατί οι μέλισσες όπως και οι σφήκες όταν αισθάνονται ότι απειλούνται επιτίθενται ως σμήνος και τα πολλαπλά τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ.

Πείτε του ότι όταν βλέπει ένα ζώο που δεν γνωρίζει, πρέπει να το πλησιάζει ήρεμα και προσεκτικά για να μην το προκαλέσει και του επιτεθεί.

Μάθετε στα παιδιά ποια είναι τα δηλητηριώδη ψάρια και ότι δεν πρέπει να τα αγγίξουν αν κάποιος τα ψαρέψει.

Στην άθληση

Να ελέγχετε τον χώρο της προπόνησης για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλος για το άθλημα και έχει τη σωστή υποδομή.

Να είσθε βέβαιοι ότι η προπόνηση γίνεται από εξειδικευμένους προπονητές και ότι σε μικρές ηλικίες υπάρχει πάντα επίβλεψη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη φυσική κατάσταση του παιδιού πριν αρχίσει να ασχολείται με ένα άθλημα και γι΄ αυτό πρέπει να το εξετάζουν ο παιδίατρος και ο καρδιολόγος.

Να τονίζετε στο παιδί ότι η προθέρμανση σε κάθε άθλημα είναι απαραίτητη και ότι δεν πρέπει να αθλείται αν είναι κουρασμένο ή αν μόλις έχει φάει.

Για κάθε άθλημα απαιτείται εξοπλισμός ασφαλείας, τον οποίο πρέπει να αγοράζετε με βάση την ποιότητά του και όχι το κόστος και να τον συντηρείτε.

Το παιδί που αθλείται κάτω από τον ήλιο, πρέπει να φορά πάντα γυαλιά ηλίου, να έχει καλυμμένο το κεφάλι του και να φορά αντιηλιακό.

Στη θάλασσα

Μάθετε τα παιδιά να κολυμπούν σωστά.

Μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη στην παραλία ή στην πισίνα, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.

Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν κοντά σε κινούμενα σκάφη.

Να τους φοράτε εγκεκριμένα σωσίβια όταν κάνουν θαλάσσια αθλήματα ή όταν ταξιδεύουν με σκάφος.

Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές αν δεν βεβαιωθείτε ότι τα νερά είναι βαθιά και χωρίς εμπόδια.

Μη βασίζεστε σε μπρατσάκια, κουλούρες, στρώματα, βαρκάκια και άλλα φουσκωτά παιχνίδια της θάλασσας.

Να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε μέρη όπου έχουν εμφανιστεί καρχαρίες.

Aναδημοσιευση απο το
TA NEA Logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.