Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

7 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία (όπως διαβήτης, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις).

Η δρ Kristen L. Knutson, επίκουρος καθηγήτρια και ειδικός σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο, υποστηρίζει ότι «ορισμένες συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι μπορούν να υπονομεύσουν τον ύπνο τους».

Όσοι, λοιπόν, πάσχουν από προβλήματα χρόνιας αϋπνίας μπορούν να ακολουθήσουν 7 συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

1. Αποφυγή απογευματινών κακών συνηθειών
Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη προκαλεί αϋπνία, κυρίως εάν καταναλωθεί τις βραδινές ώρες. Όμως, κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει και αν κανείς πιει, για παράδειγμα, τσάι κατά τις 4 το απόγευμα. Επίσης, πολλά αφεψήματα, αναψυκτικά ή μπουκάλια με αρωματικό νερό περιέχουν ποσότητες καφεΐνης που επηρεάζουν τον βραδινό ύπνο. Για την αποφυγή τους, απαραίτητη είναι μια ανάγνωση των συστατικών του ροφήματος που πρόκειται να καταναλωθεί το απόγευμα ή το βράδυ.

2. Τροφές που προκαλούν ύπνο
Ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγεται ένα μεγάλο βαρύ γεύμα λίγο πριν από τον ύπνο, ορισμένες τροφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προωθεί τη σεροτονίνη στον οργανισμό βοηθώντας τον να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια της αϋπνίας. Ένα μικρό ελαφρύ πιάτο με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κόκκινη σάλτσα λαχανικών, λίγο βραστό στήθος κοτόπουλου και παρμεζάνα θα είναι πολύ καλύτερο από ένα κομμάτι μουσακά. Εάν όμως δεν είναι αρκετό αυτό ή φανεί υπερβολικό για βραδινό γεύμα, ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι με δημητριακά ή ένα μπολ με μαλακό κατσικίσιο τυρί και φέτες μπανάνας περιέχουν αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης, ώστε να βοηθήσουν σε έναν καλό ύπνο.

3. Αλκοόλ
Αν και το ποτό αργά το βράδυ, πριν από τον ύπνο, προκαλεί χαλάρωση και βοηθά στο να κοιμηθεί κανείς άμεσα, κάνει τον ύπνο ανήσυχο και καθόλου καλής ποιότητας. Το αλκοόλ μειώνει τον βαθύ ύπνο, ο οποίος είναι αυτός που ξεκουράζει τον οργανισμό πραγματικά. Εάν πάλι, κάποιος θέλει να πιει ένα ποτήρι κρασί, προτιμότερο είναι να το καταναλώσει κατά τις 6 το απόγευμα και όχι αργά το βράδυ.

4. Ντους
Παραδόξως, ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν από τον ύπνο, μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, πάνω από εκείνη που πρέπει να έχει για να είναι χαλαρό την ώρα του ύπνου, μπορεί να αποτελεί πηγή αϋπνίας.

5. Γυμναστική
Είναι γνωστό ότι η γυμναστική διεγείρει και δεν ηρεμεί το σώμα, οπότε και δεν αποτελεί πηγή χαλάρωσης και ηρεμίας πριν από τον ύπνο. Όμως λίγα τεντώματα και κάποιες ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην απομάκρυνση του καθημερινού στρες.

6. Προετοιμασία
Ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό είναι πολύ καλύτερο από εκείνο με έντονο, λίγο πριν κοιμηθούμε. Τα δυνατά φώτα κατά τις νυχτερινές ώρες –λίγο πριν από την κατάκλιση- διεγείρουν, ενώ ο ελαφρύς φωτισμός δίνει στο σώμα το μήνυμα της χαλάρωσης.

7.Κινητό
Ένα ανοιχτό κινητό, ιδιαίτερα εάν αυτό μπορεί να συνδεθεί με internet και να παρέχει πληροφορίες σχετικές με την εργασία, δεν είναι και το καλύτερο χαλαρωτικό στο κρεβάτι. Ο έλεγχος εκκρεμοτήτων την ώρα του ύπνου αναστατώνει και προκαλεί άγχος. Ακόμα και ο ήχος των εισερχόμενων μηνυμάτων και e-mail μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση. Επομένως, προτιμότερο είναι η συσκευή να βρίσκεται είτε σε άλλο δωμάτιο είτε να είναι κλειστή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.