Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΙ

Τη σημερινή εποχή, ο ερασιτεχνικός - κύρια - αθλητισμός και ειδικότερα το βόλει, βιώνει τη θλιβερή πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαγραφεί στη χώρα μας.Με ένα κράτος, που αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του:Με υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού και όχι Αθλητισμού, να μη δέχεται ραντεβού με τη διοίκηση της ΕΣΑΠ, για να ακούσει τουλάχιστον τα προβλήματα της, που είναι η καταβολή της β΄ δόσης της περσινής επιχορήγησης και αυτή να συνεχιστεί και για φέτος, όταν η επιχορήγηση για τις ομάδες μπάσκετ, έχει καταβληθεί ολόκληρη και οι συναντήσεις του κ. Νικητιάδη, με τους αρμόδιους του μπάσκετ είναι συνεχείς. Όταν, όχι μόνο οι επιχορηγήσεις στις ομάδες ποδοσφαίρου όλων των κατηγοριών καταβάλονται κανονικά και ειδικότερα το κράτος μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε., έχει αναδειχτεί ως ο μόνος χορηγός τους, δίνοντας τεράστια ποσά για να διαφημίζουν τα παιχνίδια του Οργανισμού.
Με Υπουργό Εθνικής Οικονομίας:
1. Να έχει απαιτήσει και να γίνεται δεκτό, το 92% των εσόδων της ΟΠΑΠ Α.Ε., να τα καρπώνεται το Υπουργείο του και να αφήνει μόνο το 8% στο Υπουργείο Πολιτισμού. (Άραγε, θα είναι καλό να μάθουμε, αν επιχορηγούνται ακόμα και με τι ποσό, όλες οι θεατρικές σκηνές απίθανες ή πιθανές της χώρας).
Η πρόταση του Πρόεδρου της ΚΟΕ, κ. Διαθεσόπουλου, να μειωθεί κατά 30% η ετήσια διαφημιστική δαπάνη της ΟΠΑΠ Α.Ε., και αντί 100 εκ. €, να κάνει διαφήμιση 70 εκ. € και με τα υπόλοιπα χρήματα, θα εξαφανιστεί το οικονομικό αθλητικό πρόβλημα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
2. Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, ουσιαστικά να καταργεί τις χορηγίες προς τους συλλόγους.
Με Υπουργό Παιδείας:
1. Να δυσκολεύει όσο γίνεται τη ζωή των αθλητών - μαθητών, διευρύνοντας από του χρόνου το ωράριο λειτουργίας των σχολείων υποχρεωτικά, μέχρι τις 15:00 τα δημοτικά και μέχρι τις 16:00 τα γυμνάσια - λύκεια. Και όταν εμείς οι ερασιτεχνικές ομάδες, θα ψάχνουμε για προπονητικό ωράριο για τις ακαδημίες μας, αυτό δεν θα υπάρχει γιατί θα έχει μειωθεί απελπιστικά το ελεύθερο ωράριο των παιδιών αλλά και των γυμναστηρίων, γιατί αν ένα γυμναστήριο σήμερα φιλοξενεί προπονήσεις από τις 14:00, μέχρι τις 24:00 και χωράει 6 προπονητικές ώρες του χρόνου θα χωράνε 5 προπονητικές ώρες. Άρα, μία προπόνηση λιγότερη την ημέρα, οπότε ποιος θα χάσει; Η ακαδημία και σε μεγάλο βαθμό το βόλει, γιατί ξέρουμε όλοι το πως βρίσκει το μπάσκετ, τον τρόπο και επιβάλλεται.

2. Με την απόφαση να μετράει τώρα πια και ο βαθμός της Β΄ Λυκείου, στις Πανελλήνιες εξετάσεις, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο να αδειάσουν τα γήπεδα τελείως από μαθητές - όχι μόνο της Γ΄ Λυκείου που συμβαίνει τώρα - αλλά και της Β΄ Λυκείου. Οπότε, καταλαβαίνετε εύκολα το μέλλον του αθλήματος μας. Με μαθηματική ακρίβεια, σε 5 χρόνια από τώρα, τα μόνα πρωταθλήματα που θα υπάρχουν θα είναι των κορασίδων και των παγκορασίδων.
Και μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, των αποφάσεων κατά του αθλητισμού και ειδικότερα του βόλει, έχουμε και τη διοίκηση της ΕΟΠΕ, η οποία παρακολουθεί ατάραχη τις διαμαρτυρίες των συλλόγων - μελών της και μέχρι τώρα δε φαίνεται να προσπαθεί ιδιαίτερα για τη λύση των οικονομικών προβλημάτων και να μεσολαβήσει, προς το Υπουργείο. Η διοίκηση της ΕΟΠΕ, η οποία βέβαια έχει και τα δικά της τεράστια οικονομικά προβλήματα και προσπαθεί για να μειώσει τα έξοδα διοργανώνοντας πρωταθλήματα γελοιογραφίες των 6 και των 7 ομάδων σε Α2 γυναικών και Β΄ Εθνική αντρών και επαίρεται μάλιστα ότι κάνει μείωση εξόδων κατά 250.000€,(;) μ΄ αυτόν τον τρόπο.
Ε, λοιπόν κύριοι, η λύση για μηδενισμό του κόστους λειτουργίας των Εθνικών πρωταθλημάτων και η αποπληρωμή όλου του χρέους προς τα σωματεία μέσα σε 2 χρόνια, είναι η εξής:
1. Κατάργηση όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων - με τη μορφή που διεξάγονται τώρα - τουλάχιστον για 2 χρόνια.
2. Επιστροφή του αθλήματος στην ερασιτεχνική του μορφή, με πλήρη διασφάλιση όμως των δικαιωμάτων των αθλητών.
3. Διεξαγωγή μόνο των Τοπικών πρωταθλημάτων, στα οποία θα ''υποβιβαστούν'', όλες οι ομάδες των Εθνικών πρωταθλημάτων και θα διεξάγονται σε κατηγορίες των 12 ομάδων η κάθε μία.
4. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, θα αναδεικνύεται ως εξής: Κατά τα πρότυπα διεξαγωγής των τελικών φάσεων των πρωταθλημάτων υποδομών. Δηλαδή, στην τελική φάση θα προκρίνονται οι 10 πρωταθλητές από την κάθε Περιφέρεια. Οι 4 πρώτοι του πρωταθλήματος της Α1, θα παρασέρνουν άλλη μία ομάδα από την Περιφέρεια τους. Σύνολο 14. Για να φτάσουμε στον αριθμό 16, θα δίνονται 2 wild cards, με αντικειμενικά κριτήρια που θα θεσπιστούν.
Οι 16 ομάδες αυτές, θα συναντώνται σε ένα πρωτάθλημα που θα διαρκεί 7-10 ημέρες σε μια πόλη και η διεξαγωγή του θα γίνει με τα πρότυπα του beach volley, με ταμπλό διπλού αποκλεισμού.
Για να το φέρουμε στα σημερινά δεδομένα και για να καταλαβαίνει ο κάθε ένας τι λέω, ας πάρουμε παράδειγμα την ΕΣΠΕΔΑ.
Στο πρωτάθλημα Α΄ Αντρών της ΕΣΠΕΔΑ, θα αγωνιστούν οι εξής 12 ομάδες:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Α1)
ΜΙΛΩΝΑΣ (Α2)
ΜΟΣΧΑΤΟ, ΕΘΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΤΑΤΑΥΛΑ (Β΄ ΕΘΝΙΚΗ)
EYΡΥΑΛΗ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΕΣΠΕΡΟΣ, ΑΡΜΕΝΙΚΗ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ (σύμφωνα με τη σημερινή βαθμολογική κατάταξη από την Α΄ ΕΣΠΕΔΑ).
Μειονεκτήματα σ΄ αυτήν την πρόταση, μπορεί να βρει κάποιος πολλά. Η ουσία είναι όμως ότι είναι μια πρόταση που χωρά βελτιώσεις και αυτή τη στιγμή φαντάζει ως η μόνη αξιόπιστη. Πριν κάποιος θελήσει να τη λοιδωρήσει ή διακωμωδήσει, ας σκεφτεί πρώτα μια πιο ρεαλιστική λύση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.