Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Καπνίζεις, παιδί μου;

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, όταν καταλάβουν ότι το παιδί τους έχει αρχίσει το κάπνισμα; Δυστυχώς, το ¼ των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 13- 17 καπνίζει.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Κατ’ αρχάς, προσπαθήστε να μείνετε όσο γίνεται πιο ψύχραιμοι. Επειδή το παιδί σας νιώθει ότι αυτό που κάνει είναι της μόδας και οι παρέες του κάνουν το ίδιο, είναι λάθος εσείς με φωνές και τιμωρίες να προσπαθήσετε να του το κόψετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δεχτείτε. Απλώς εσείς θα ακολουθήσετε μία έξυπνη στρατηγική:
Εάν οι γονείς είναι καπνιστές:
«Αφού και εσύ καπνίζεις» θα σας πει το παιδί, όταν θα του λέτε ότι δεν είναι καλό για την υγεία του. Εσείς όμως, ως καπνιστές, μπορείτε να του αφηγηθείτε την εξάρτηση που φέρνει το τσιγάρο και ότι εσείς θα θέλατε να το κόψετε, αλλά δεν μπορείτε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρίσκο του να γίνει το παιδί σας καπνιστής, εάν είστε εσείς, είναι πολύ μεγάλο (Εκτός αυτού, να θυμάστε ότι το παιδί σας εισπνέει τον καπνό παθητικά).
Φροντίστε για καλή ενημέρωση:
Προληπτικά το καλύτερο είναι να ανοίξετε εσείς συζήτηση στο παιδί σας για το κάπνισμα, ενημερώνοντάς το για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από τα 13α γενέθλιά του.
Κάπνισε το πρώτο τσιγάρο!
- Κάθε έφηβος, κάποια στιγμή θα δοκιμάσει να καπνίσει ένα τσιγάρο, για να δει πώς είναι.
Συμβουλές για τη σωστή συζήτηση με το παιδί:
Μην το αποπάρετε κατευθείαν, ζητώντας του εξηγήσεις. Περιμένετε να βρείτε μία ήρεμη στιγμή.
- Όταν θα μιλήσετε με το παιδί σας, μην κάνετε «κατεβατό» μονόλογο, ρίχνοντάς του ευθύνες, ξεκαθαρίστε τη στάση σας απέναντι στο θέμα του καπνίσματος και εκφράστε του μία επιθυμία (για παράδειγμα «βασικά θα χαιρόμουν πολύ…»)
- Μην το φοβερίσετε με τιμωρίες. Αυτό θα μπορούσε να μπλοκάρει κάθε πιθανή διαπραγμάτευση.
- Ρωτήστε το παιδί σας ποια ήταν τα κίνητρά του.
- Να είστε προετοιμασμένη ότι το παιδί θα αντιδράσει.
- Εάν και για εσάς προτεραιότητα έχει η υγεία του παιδιού σας, μην αρχίσετε να του λέτε για καρκίνο του πνεύμονα κ.ά. διότι το ό,τι είναι χρονικά μακριά δεν τους πείθει. Πείτε του καλύτερα (για παράδειγμα): «Πού είναι το ωραίο, όταν θα έχεις άσχημη μυρωδιά από το στόμα και τα ρούχα σου θα μυρίζουν άσχημα. Δε θα έχεις καλή φυσική κατάσταση, θα βήχεις και όλο το χαρτζιλίκι σου θα πηγαίνει στα τσιγάρα».
Αναδημοσιευση απο το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.