Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ:Ο Βενιζέλος με τους παίκτες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης!

Ο Βενιζέλος με τους παίκτες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης!
Η φωτογραφία είναι από τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα του ελληνικού αθλητισμού. Τραβήχτηκε το 1927, δηλαδή, πριν από 83 χρόνια και «κράτησε» για πάντα μαζί τον Ελευθέριο Βενιζέλο μαζί με τους...
παίκτες των ομάδων του Εθνικού Αλεξανδρούπολης την χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος (1927).

Ρίχνοντας μια ματιά στην Ελλάδα του 1927, θα πρέπει να σημειώσουμε πως προσπαθούσε να συνέλθει από την Μικρασιατική καταστροφή και βρισκόταν - όπως και σήμερα - στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο Βενιζέλος εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε περιοδεία σε όλη την Επικράτεια της Ελλάδας προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων και τον Απρίλιο αποσύρθηκε στην Κρήτη διατηρώντας διακριτική στάση έναντι της τότε Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Διαβάζουμε μάλιστα στον Τύπο της εποχής πως στο πλαίσιο λιτότητας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισ: 1.Σοβαρές οικονομίες στο στράτευμα δίνοντας άδεια αορίστου χρόνου στους κληρωτούς. 2.Να εκποιήσει μεγάλο αριθμό ζώων μετά την προμήθεια τρακτέρ για τα τηλεβόλα!

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 1927 διαβάζουμε... Λευκή απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων της Αθήνας ως διαμαρτυρία για την άρνηση της κυβέρνησης να τους καταβάλει το 13ο μισθό και μελετάται η κήρυξη Πανελλαδικής απεργίας, ενώ στο κέντρο της Αθήνας έξω από την διδασκαλική ομοσπονδία σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των «καθαρευουσιάνων» που θεωρούνται συντηρητικοί και των «δημοτικιστών» που θεωρούνται αριστεροί, αλλά και μεταξύ οπαδών του νέου και του παλαιού ημερολογίου. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...
Αναδημοσίευση απο το volleynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.