Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ


Το αντηλιακό μου

Μήπως διαλέγεις το αντηλιακό γαλάκτωμα με βάση το άρωμα και την υφή του; Μεγάλο λάθος. Μάθε τα πάντα για τους δείκτες προστασίας, τις οδηγίες χρήσης και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για τον πιο πολύτιμο καλοκαιρινό σου σύμμαχο. Αν και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία εδώ και μια εικοσαετία, εντούτοις το καταναλωτικό κοινό άργησε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους για αλλαγές στις καλοκαιρινές συνήθειες.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε αρχίσει να θεωρούμε τα αντηλιακά πραγματικά απαραίτητα και έχουμε εξοικειωθεί με την ορθή χρήση τους, ενώ έχουμε αποβάλει συνήθειες, όπως την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Σήμερα, που η επιστημονική έρευνα είναι ακόμα πιο κατηγορηματική για τη σύνδεση ανάμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στα αντηλιακά, οι αλλαγές στις συνθέσεις και στις συσκευασίες και οι σαφείς οδηγίες χρήσης είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA-UVB μας είναι γνωστές ως οι ακτίνες που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά άγνωστες ως προς το πώς δρουν, ποιες βλάβες προκαλούν στο δέρμα και γιατί πρέπει να προστατευόμαστε και από τις δύο. Μέχρι σήμερα, τα αντηλιακά παρείχαν προστασία μόνο από τη UVΒ, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ερυθήματα, το έντονο κοκκίνισμα, το έγκαυμα και την αφυδάτωση του δέρματος. Οι νέες οδηγίες καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη φίλτρων και για τη UVA, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, την εμφάνιση καρκίνου και τις δυσχρωμίες. Τα σύγχρονα αντηλιακά διαθέτουν πλέον φίλτρα και για τις δύο, ενώ είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν και την αντίστοιχη προστασία ξεχωριστά για την κάθε ακτινοβολία.

Ανάμεσα στις οδηγίες της ΕΕ ξεχωρίζουν κάποιες που αφορούν στη χρήση των αντηλιακών, στην προστασία που παρέχουν, αλλά και σε διευκρινίσεις σχετικά με τους αναγραφόμενους δείκτες.

* οι δείκτες προστασίας δεν επιλέγονται αυθαίρετα από κάθε εταιρεία, αλλά προσδιορίζονται με σαφήνεια από την ΕΕ ως εξής:

* Α. 6 & 10 Low Protection
* Β. 15, 20 & 25 Medium Protection
* Γ. 30 &50 High Protection
* Δ. 50+ Very High Protection
* είναι αδύνατον να φιλτραριστεί όλη η υπεριώδης ακτινοβολία. Γι' αυτό απαγορεύεται η χρήση όρων όπως «ολική προστασία», «απόλυτο μπλοκάρισμα» κ.λπ. γιατί θεωρούνται παραπλανητικοί.
* για έναν ενήλικο, η ενδεδειγμένη ποσότητα αντηλιακού είναι 2 mg/cm2, (δύο κουταλιές της σούπας), ώστε να καλύψει σωστά όλο το σώμα και το πρόσωπο. Μικρότερη ποσότητα προϊόντος σημαίνει σημαντική μείωση της παρεχόμενης προστασίας.
* μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με πετσέτα και την έντονη εφίδρωση είναι απαραίτητη η επανάληψη της χρήσης του αντηλιακού.

Για τα παιδιά: τα βρέφη και τα μικρά παιδιά απαγορεύεται να εκτίθενται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία, ακόμα και με αντηλιακό, και είναι απαραίτητο να προστατεύονται με καπέλο και φανελάκι. Κι αν η οδηγία αυτή σου φαίνεται αυστηρή, θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα εγκαύματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να ευθύνονται ακόμα και για την εμφάνιση δερματικής κακοήθειας στην ενήλικη ζωή, αφού οι βλάβες είναι σωρευτικές.

Τύπος Επιδερμίδας Νο1: πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, που δεν μαυρίζει και παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Αν έχεις ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες, μάλλον ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτες 15 - 20.

Τύπος Επιδερμίδας Νο 2: ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ καίγεται εύκολα. Σε αυτή την κατηγορία το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη από 10 - 15
- Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από 15-10.

Τύπος Επιδερμίδας Νο3: πρόκειται για λιγότερο ανοιχτό δέρμα, πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά. Ενδεδειγμένο αντηλιακό: δείκτες από 8 -10.

Τύπος Επιδερμίδας Νο4: είναι το δέρμα που μαυρίζει σχεδόν πάντα. Χρησιμοποίησε τον δείκτη 6 ? 8.

Τύπος Επιδερμίδας Νο5: πρόκειται για τους ιδιαίτερα μελαχρινούς ανθρώπους που το αντηλιακό γαλάκτωμα. Ιδιαίτερα χαμηλός δείκτης προστασίας.

Αναδημοσίευση από το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.