
Πύργος-Αποστολή: Παναγιώτης Περπερίδης.
Αγνώριστη παρουσιάστηκε η Ελλάδα στον δεύτερο αγώνα με την Ισπανία και ηττήθηκε 3-1(25-21, 25-21, 22-25, 25-18) σετ. Μοναδικό καλό διάστημα για την εθνική ήταν το τρίτο σετ όταν ο Τάκης Φλώρος άλλαξε πασαδόρο και ακραίες με αποτέλεσμα να αλλάξουμε ρυθμό, να βελτιώοουμε την υποδοχή και να μειώσουμε σε 2-1. Εντυπωσιακή η Τσίμα, πολύ καλή η Μερτέκη. Αρνητικές οι...
ΜΑΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ
Με πρώτο χρόνο της Τζανακάκη (απο καλή υποδοχή της Μυλωνά) και σερβίς τακτικής στην Καστάνιο η Ελλάδα πήρε προβάδισμα 2-0. Οι Ισπανίδες ισοφάρισαν , μετά απο επίθεση της Κογιάρ και τρεις χαμένες δικές μας κόντρα μπάλες. Αργότερα έπαιξαν πρώτο χρόνο και έκαναν άσσο με την Ντελγάδο (2-4). Μετά απο σπουδαία άμυνα της Κουτουξίδου , η Τσίμα σημάδεψε αόυτ και έγινε το 2-5. Ο Φλώρος για να αποφύγει τα χειρότερα πήρε σωστά τάιμ-άουτ. Η Τζανακάκη πήρε πόντο στον πρώτο χρόνο , αλλά αργότερα απέτυχε να τελειώσει την κόντρα μπάλα στο ''πέναλτι''. Με δικό της άσσο και άουτ επίθεση της Κογιάρ ισοφαρίσαμε 6-6. Το παιχνίδι παιζόταν με εκατέροθεν εξαιρετικές άμυνες πίσω απο τα μπλοκ. Άουτ επίθεση της Χαντάβα έδωσε ξανά προβάδισμα στις φιλοξενούμενες. Μια φοβερή pipe της Κογιάρ (όλα τα λεφτά η πάσα που την έβγαλε χωρίς μπλοκ) διαμόρφωσε το σκορ του πρώτου τεχνικού τάιμ-άουτ , 7-8. Λάθος της Μερτέκη μεγάλωσε την εις βάρος μας διαφορά. Η υποδοχή είχε προβλήματα, το μπλοκ δεν έκανε δουλειά και οι επιλογές μας ήταν βιαστικές. Δυο άσσοι της Σάντσεθ και πετυχημένες επιθέσεις δημιούργησαν Ισπανικό σερί 0-4. Το σκορ έγινε 7-12 και ο έλληνας ομοσπονδιακός εξάντλησε τ τάιμ-άουτ του. Ευτυχώς η Φερνάντεθ σημάδεψε φιλέ και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τρεις συνεχόμενη πόντοι μας έφθειραν την διαφορά (11-13). Στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ το σκορ ήταν 13-16 , καθώς εξακολουθούσαμε να έχουμε θέματα στην υποδοχή και καθόλου καλές επιλογές στις κόντρα επιθέσεις. Η Κορέα έκανε άσσο στη Μυλωνά , στη συνέχεια μας κατέστρεψε την υποδοχή , αλλά πήραμε τον πόντο με σειρά απο καλές άμυνες (14-17). Το σερβίς τους μας διέλυσε. Ήταν η σειρά της Κογιάρ να κάνει άσσο. Η είσοδος της Παπαφωτίου ήταν κίνηση ματ, αλλά όχι αρκετή. Στο 16-20 πήρε πόντο απο μπλοκ, την μιμήθηκε στην αμέσως επόμενη φάση η Τσίμα , αλλά μας έκοψε τη φόρα η Φερνάντεθ (18-21). Η υποδοχή μας συνέχιζε να μπάζει (φάγαμε 4 άσσους) , το μπλοκ μας είχε τρύπες , η επίθεση μας προβλέψιμη και αργή. Καθ' αυτόν τον τρόπο ήρθε λογικά το 21-25. Πώς παίζαμε χθες; Καμία σχέση. Μας διάβασαν και μας χτύπαγαν στις αδυναμίες μας.
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίστηκε και το δεύτερο σετ. Λίγο ο πέμπτος άσσος, λίγο η γενικώς κακή υποδοχή, λίγο οι επιθετικές επιλογές , έφεραν και τις πρώτες μικρές ...''μουρμούρες'' (χαρακτηριστικό άλλωστε της ''γυναικείας'' ψυχολογίας). 3-5 . 5-8 και στο πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ πήγαμε με εύκολο πόντο της Κορέα στο φιλέ απο χαλασμένη υποδοχή. Όταν βρήκαμε στην επίθεση της κλασικές ''οδηγούς'' μας, Τζανακάκη και Τσίμα , ισοφαρίσαμε 8-8. Όχι όμως για πολύ , αφού γρήγορα οι Ισπανίδες έκαναν το 8-11 με δυο μπλοκ αουτ και έναν ακόμη άσσο , τούτη την φορά απο την Αράνδα Μουνιόθ (ήταν συνολικά ο έκτος). Επιπόλαια λάθη και αδίκως χαμένες κόντρα επιθέσεις έφεραν το σκορ στο 10-14. Δεν λειτουργούσε τίποτα, σωστά. Βάλτε και την Φερνάντεθ που άρχισε να κυριαρχεί στο φιλέ και έχετε την πλήρη εικόνα ως το 12-16. Κάναμε 13 λάθη (εκ των οποίων τα 7 στην υποδοχή) και δεχτήκαμε 7 φορές πόντο απο μπλοκ, ενώ κάναμε μόλις 3. Το 12-18 δεν άφηνε πολλά περιθώρεια σκέψεων για το ποιά θα είναι η έκβαση του σετ. Η σωστή αλλαγή της Γκιουζέλη , που αντικατέστησε την Χαντάβα, βελτίωσε λίγο το παιχνίδι μας. Το 17-20 έδειχνε τα πρώτα (αχνά έστω) σημάδια ρυθμού. Ένας άσσος της Παπαφωτίου και άλλα δυο καλά σερβίς της μας έφεραν στο 20-23. Ως εκεί όμως. Οι τέσσερις μπάλες για το σετ ήταν πολλές για να προσπαθήσουμε κι άλλο. Με μπλοκ άουτ ολοκληρώθηκε και το δεύτερο σετ. 21-25 και 0-2. Η Ελλάδα έπρεπε πρωτίστως να βρει το δικό της καλό αγωνιστικό πρόσωπο.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ!
Στο 0-3 της αρχής του τρίτου σετ ο Φλώρος αντέδρασε με γρήγορο τάιμ-άουτ. Ήξερε ότι είναι χωρίς γυρισμό. Και όντως ισοφαρίσαμε 3-3 και προηγηθήκαμε 4-3 , μετά απο αντένα της Κογιάρ και μεγαλώσαμε την διαφορά στο 5-3. Σερί δύσκολων σερβίς της Ντελγάδο έφεραν εκ νέου ανατροπή. Πρώτα ισοφάριση και στη συνέχεια 5-7, 6-8. Μικρό σερί μας 3-0 έφερετο σετ στα ίσια με 9-9, όμως χωρίς να τελειώνουμε κόντρα μπάλες ήταν δύσκολο να επανέλθουμε. Όταν το κάναμε, αλλάξαμε τη ροή του παιχνιδιού , ισοφαρίζοντας και περνώντας 12-10. Ήταν πια μια αλλαγμένη ομάδα , με αλλαγμένη σύνθεση. Ο Φλώρος τόλμησε και είχε αποτελέσματα. Η Παπαφωτίου, η Λαμπρινίδου, η Γιώτα , με την Τσίμα και την Τζανακάκη έπαιζαν πλέον άλλο βόλεϊ. Πολύ καλύτερη υποδοχή, μπλοκ, τελειωμένες επιθέσεις και... 14-12. Πόντος της Κογιάρ και άσσος της Αράνδα έδωσαν μια ακόμα ισοπαλία με 14-14. Οι Ισπανίδες έκαναν ένα ακόμα δύσκολο σερβίς , μας χάλασαν την ανάπτυξη και προηγήθηκαν εκ νέου με 14-15. Η ανατροπή , της ανατροπής. Η Ελλάδα το πάλευε και πήγε προηγούμενη στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ με 16-15. Με άσσο της Τσίμα το σκορ έγινε 18-16 και πλέον είχαμε την ψυχολογία με το μέρος μας. Η Τζανακάκη βοηθήθηκε στον πρώτο χρόνο απο την Παπαφωτίου και σκόραρε. Ένας ακόμα άσσος της Κογιάρ (ο τέταρτος προσωπικός της και δέκατος συνολικά) δημιούργησε μια ακόμα ισοπαλία (19-19). Στον πόντο παιζόταν το σετ , μέχρι το μπλοκ άουτ που κέρδισε η Τσίμα και μας έδωσε σαφές πλεονέκτημα με 22-20. Με νέο μπλοκ άουτ της Τσίμα (μετά το τάιμ-άουτ της Ισπανίας) φτάσαμε ακόμα πιο κοντά στο σετ. Πλέον τελειώναμε τις κόντρα μπάλες με επιμονή και σωστές επιλογές. Ρεσιτάλ της Τσίμα διαμόρφωσε το 24-21. Ήταν η ίδια που τελείωσε και το σετ με 25-22. Ήταν μακράν η κορυφαία της Ελλάδας με 19 πόντους. Προσθέστε και το πολύ καλό παιχνίδι της Μερτέκη. Όλα αυτά μέσα απο την καλή υποδοχή και την ισορροπημένη πλέον ανάπτυξη της Παπαφωτίου, που άλλαξε το ρυθμό. Το σετ όμως ανήκει εξ ολοκλήρου στον Τάκη Φλώρο που άλλαξε την ομάδα και δικαιώθηκε. Πρωτίστως εξαφάνισε τα... μούτρα!
ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΗΔΗ ΑΡΓΑ...
Με ψυχολογία , καλό παιχνίδι και μειωμένα λάθη μπήκαμε και στο τέταρτο σετ που άρχισε με μικρό προβάδισμα ενός πόντου της Ισπανίας. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν το 5-7. Με μπλοκ της Τζανακάκη ισοφαρίσαμε 7-7 και με πόντο της Κογιάρ η Ισπανία πήγε με προβάδισμα ενός πόντου στο πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ. Στο 8-9 η Αράνδα χτύπησε στο χέρι και αντικαταστάθηκε. Αυτό όμως δεν φρέναρε καθόλου την Ισπανία που μεγάλωσε την διαφορά (8-11). Η Ερνάντεθ Παδίγια πάντως κατέβασε στη συνέχεια αισθητά την ταχύτητα της αντιπάλου μας και οι Τζανακάκη-Μερτέκη με μπλοκ έκαναν το 10-11. Μερτέκη και Τσίμα κρατούσαν την διαφορά στον πόντο υπέρ των φιλοξενούμενων. Μια λάθος διαιτητική απόφαση υπερ της Ισπανίας και άσσος της Σάντσεθ έκαναν το 12-15, που αμέσως μετά το τάιμ-άουτ του Φλώρου μεγάλωσαν τη διαφορά , 12-16. Μέχρι τον 21ο πόντο τον Ισπανίδων , εμείς πήραμε μόνο έναν, ως εκ τούτου στο 13-21 το ματς είχε ήδη κριθεί. Τα υπόλοιπα ως το 18 -25 ήταν τυπική διαδικασία, αν και δεν ρίξαμε λευκή πετσέτα μέχρι τέλους. Αντιθέτως μαζέψαμε τη διαφορά. Πληρώσαμε εμφανώς τα δυο πρώτα ασχήμά μας σετ. Αλλά κάθε εμπόδιο και κάθε πάθημα για καλό. Πριν και πάνω απ' όλα πρέπει να μπαίνει η χημεία και το καλό κλίμα της ομάδας μέσα στο παιχνίδι.
Τα σετ: 1-3(21-25, 21-25, 25-22, 18-25)
Διαιτητές: Λαζάροβιτς (Βοσνία) , Μίκλασιτς (Σλοβενία)
ΕΛΛΑΔΑ (Τάκης Φλώρος): Κυριακίδου 4 (1 άσος, 3/5 επ.), Κουτουξίδου, Τζανακάκη 12 (1 άσος, 9/15 επ., 2 μπλοκ), Τσίμα 23 (1 άσος, 18/39, 34% υπ., 4 μπλοκ), Χαντάβα 1 (1/9 επ., 57% υπ.), Μερτέκη 12 (1 άσος, 10/28 επ., 1 μπλοκ, 27% υπ.) / Μυλωνά (λ. - 72% υπ.), Παπαφωτίου 4 (2 άσους, 1/1 επ., 1 μπλοκ), Γιώτα 4 (2/9 επ., 2 μπλοκ), Λαμπρινίδου 1 (1/3 επ.), Γκιουζέλη (20% υπ.)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Γκίντο Βερμιούλεν): Κολάρ 26 (3 άσους, 21/43 επ., 2 μπλοκ), Κορέα 10 (1 άσος, 5/14 επ., 4 μπλοκ), Φερνάντεζ 11 (1 άσος, 7/17 επ., 3 μπλοκ), Ν. Σάντζεθ 10 (4 άσους, 5/21 επ., 54% υπ., 1 μπλοκ), Αράντα 6 (4 άσους, 1/4 επ., 1 μπλοκ), Ντελγκάδο 9 (2 άσους, 7/22 επ., 44% υπ.) / Καστάνο (λ. - 68% υπ.). Ερνάντεζ 1 (1 άσος), Α. Σάντζεθ 1 (1/1 επ.)
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου