Η μεγάλη γιορτή των Special Olympics και το μήνυμα του σεβασμού για τη διαφορετικότητα εστάλη το βράδυ του Σαββάτου (25/6) από το Παναθηναϊκό Στάδιο με την τελετή έναρξης των Παγκόσμιων Αγώνων, Αθήνα 2011.

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο, παρουσία αρκετών χιλιάδων θεατών, περισσότεροι από 7.000 αθλητές από 183 χώρες του κόσμου, αληθινοί μαχητές της ζωής συστήθηκαν στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό. Αν και στο ξεκίνημα η εικόνα του Σταδίου ήταν απογοητευτική, εντούτοις ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Όχι όμως και ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος –χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση- δεν τίμησε με την παρουσία του την τελετή.

Αντίθετα, στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου βρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες εντός και εκτός συνόρων. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της μεγάλης γιορτής, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Κινήματος των Special Olympics, Τιμ Σράιβερ, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Γιάο Μινγκ και πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Το pre-show της τελετής παρουσίασαν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, μαζί με τον αθλητή της ιστιοπλοΐας, Γιάννη Στρατηγόπουλο. Δέκα χιλιάδες αθλητές και μέλη των αποστολών παρέλασαν υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενώ νωρίτερα όλοι οι θεατές μέτρησαν αντίστροφα και ξέσπασαν σε επευφημίες, ενώ το στάδιο φωτίστηκε από πυροτεχνήματα.

Η αρχή έγινε με ένα εντυπωσιακό μουσικό δρώμενο με εθελοντές-ερμηνευτές από την Κρήτη με πύλινους αμφορείς και πυροτεχνήματα, ενώ στη συνέχεια μουσικά συγκροτήματα «ζέσταναν» την ατμόσφαιρα, ανάμεσά τους η διακεκριμένη τραγουδίστρια Βανέσα Γουίλιαμς, και ο Μάριος Φραγκούλης, ο θρύλος της μουσικής Στίβι Γουόντερ, αλλά και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο ο οποίος μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμήνευσαν ζωντανά σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση το ειδικά γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή, επίσημο τραγούδι των αγώνων.

Ειδικές παρουσιάσεις έγιναν επίσης από την Ελληνοαμερικανίδα Μαρία Μενούνος και την Κινέζα ηθοποιός Ζανγκ Ζιγί.