Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Σύντομο Ιστορικό του Δήμου Ρέντη.

Ο Δήμος Αγίου Ι. Ρέντη διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά. Βόρεια συνορεύει με Αθήνα και Αιγάλεω, Ανατολικά με Ταύρο, Νότια με Πειραιά και Μοσχάτο και Δυτικά με Νίκαια και Πειραιά.
Ο Ρέντης είναι ένας Δήμος με μεγάλη ιστορία. Το 358 π.Χ., ο Επίκουρος ίδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή στο "Ρένδιον πεδίον". Από τον 6ο π.Χ έως τον 1ο μ.Χ αι. ονομάζεται Δήμος των Ιπποθοωντιδών. Εκεί κατοικούσαν οι Ιπποθοωντίδες, μια εκ των ισχυρότερων και πλουσιότερων φυλών της Αθήνας, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την εκτροφή ίππων.
Από τον 1ο έως τον 12ο μ.Χ αιώνα ονομάζεται Δήμος Ελαιέων. Τον 16ο αιώνα εμφανίζεται με την ονομασία Ρέντης (εκ των έσω ρέον ύδωρ), την οποία και διατηρεί. Τα όριά του έφταναν από την Ιερά Οδό έως το Φάληρο, περιλαμβάνοντας όλο το παρά τον Κηφισό τμήμα.
Ο Δήμος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη αποσπάσθηκε από την πόλη του Πειραία ως κοινότητα το 1925. Είκοσι χρόνια μετά, το 1946, ανακηρύχθηκε σε ομώνυμο Δήμο. Το όνομά του οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία στη κεντρική πλατεία της πόλης που ανήκε κτητορικά στην οικογένεια των Ρέντη. Η οικογένεια αυτή φέρεται από τον 14ο αιώνα όταν ο νοτάριος Δημήτριος Ρέντη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και βοήθησε τους Καταλανούς κατά του Νέριου Ατζαγιόλι. Για τη βοήθειά του εκείνη έλαβε ως ανταμοιβή μεγάλη έκταση κτημάτων στη σημερινή περιοχή που πήρε το όνομα Ρέντης.
Αναδημοσίευση από το


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.