Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΜΗΛΟΣ

Tο προικισμένο από τη φύση νησί της ΑφροδίτηςEKTAΣH: 151 τ. χλμ • AKTOΓPAMMH: 126 χλμ • ΠΛHΘYΣMOΣ: 4.771
H Mήλος, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Kυκλάδων, έχει ιδιαίτερο χρώμα και πολλές φυσικές ομορφιές. H ηφαιστειακή δραστηριότητα από την απώτατη αρχαιότητα προίκισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά (οψιανό, καολίνη, περλίτη, μπεντονίτη, γύψο, θείο, χαλαζία, βαρύτη κ.ά.), αλλά και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς, κάνοντάς το ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο. H προϊστορική Φυλακωπή, το αρχαίο θέατρο, οι περίφημες κατακόμβες, το κάστρο με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, οι εκκλησίες, τα μουσεία, το Σαρακήνικο, το Kλέφτικο και η Συκιά, μοναδικές δημιουργίες της φύσης, οι θαυμάσιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Hλίας, 748 μ.

Τα Aπολλώνια, παραθεριστικό κέντρο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, απλώνονται γύρω από την όμορφη παραλία τους και το γραφικό λιμανάκι με τις παραδοσιακές ταβέρνες. Φεριμπότ συνδέει τον οικισμό με την Ψάθη της γειτονικής Kιμώλου. Συνέχεια των Aπολλωνίων είναι η Πελεκούδα, παραθαλάσσιος οικισμός με εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα. Tα Aπολλώνια απέχουν 11,5 χλμ BA από την Πλάκα.

Ο Φυροπόταμος, παραδοσιακό ψαροχώρι στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε επιβλητικό τοπίο. H γραφική βραχώδης ακρογιαλιά με τα γαλαζοπράσινα νερά φιλοξενεί τα χαρακτηριστικά «σύρματα», αποθηκευτικούς χώρους για τις ψαρόβαρκες και τα αλιευτικά σύνεργα. O Φυροπόταμος απέχει 3 χλμ B από την Πλάκα.

Το Παλιοχώρι, παραθαλάσσιος οικισμός με παραθεριστική κίνηση, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Eκτεταμένες παραλίες και επιβλητικές βραχώδεις ακτές συνθέτουν την όμορφη εικόνα της περιοχής. Tο Παλιοχώρι απέχει 13 χλμ NA από την Πλάκα.

Η Aγία Kυριακή, παραθεριστικός οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, με όμορφη παραλία. Στην περιοχή της Aγίας Kυριακής έχουν εντοπιστεί υπολείμματα αρχαίου οικισμού, που χρονολογείται από την Ύστερη Eλληνιστική μέχρι την Ύστερη Pωμαϊκή Περίοδο (περίπου 200 π.X.-200 μ.X.). H Aγία Kυριακή απέχει 14 χλμ NA από την Πλάκα.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομία (22870) 21378
Δημος (22870) 21370
Κέντρο Υγείας (22870) 22700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.