Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΣΥΜΗ

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με έκταση 58,1 τ. χλμ. και μήκος ακτών 85 χλμ. Είναι ορεινή και βραχώδης. Γύρω της υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη νησίδα είναι η Νύμος και ακολουθούν τα Σεσκλιά. Οι βραχονησίδες είναι το Αρτηκονήσι, ο Κουλουντρός, το Τρούμπετο, ο Χονδρός, η Πλάτη, η Οξειά, οι Διαβατές και ο Μαρμαράς. Η διαμόρφωση των ακτών της παρουσιάζει ένα πλήθος από ακρωτήρια, όρμους και λιμάνια. Τα λιμάνια του νησιού είναι της Σκάλας στον όρμο της Σύμης, του Πεδίου στον ομώνυμο όρμο και του Πανόρμου ή Πανορμίτη, όπου βρίσκεται και η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο πρώτος κάτοικος του νησιού σύμφωνα με τη μυθολογία, αναφέρεται ο Γλαύκος, ο οποίος ξεκίνησε από μια πόλη της Βοιωτίας την Ανθηδώνα, και περιπλανήθηκε αρκετά, μέχρι να εγκατασταθεί στο νησί. Ήταν σπουδαίος κολυμβητής, ψαράς και ναυπηγός, και έμαθε αυτές τις τέχνες στους κατοίκους του νησιού.

Η Σύμη, είχε και άλλα ονόματα κατά την αρχαιότητα, όπως Καρική, Μεταποντίς, Αίγλη και Έλκουσα. Στον Τρωικό πόλεμο η Σύμη συμμετέχει με το βασιλιά της το Νιρέα με τρία πλοία, όπως το αναφέρει ο Όμηρος. Ήταν ο ωραιότερος βασιλιάς όπως λέει, μετά τον Αχιλλέα.

Η ναυπηγική και η σπογγαλιεία ανθούσαν στο νησί και προς το τέλος του 19ου αιώνα ο πληθυσμός έφτανε τους 22,500. Στις μέρες μας, ο τουρισμός είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός περιορίζεται πλέον σε 2,500.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν 5 οικισμοί : της Σύμης, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ήμισυ περίπου του ενεργού πληθυσμού ασχολείται στις οικοδομικές εργασίες, στο εμπόριο, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, γενικότερα σε δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Αλλά και η μεταποίηση σε μεγάλο βαθμό ενεργοποιείται έμμεσα από το τουριστικό κύκλωμα. Σήμερα ο τουρισμός της Σύμης τροφοδοτείται από τους επισκέπτες της μιας μέρας, από τους πολυήμερους τουρίστες και από τους ιδιότυπους "τουρίστες" τους Συμιακούς της διασποράς. Το σύνολο σχεδόν των τουριστών της Σύμης διακινείται μέσω της Ρόδου. Η τουριστική περίοδος κρατά 7 μήνες (Απρίλιος-Οκτώβρης), όπως και στη Ρόδο με μεγάλη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός πολυήμερης παραμονής παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια.

Μικρότερη δραστηριότητα εμφανίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κλάδος και η αλιεία.

Η ναυπηγική και η ξυλογλυπτική (έπιπλα, τέμπλα εκκλησιών, διακοσμητικά στοιχεία εσωτερικών σπιτιών, κτλ) που άλλοτε ήκμαζαν στο νησί, σήμερα έχει περιοριστεί σε δυο μικρά ναυπηγεία (ταρσανάδες) όπου γίνονται επισκευές και κατασκευές μικρών αλιευτικών σκαφών. Άλλη παραδοσιακή τέχνη είναι η επιπλοποιία, η οποία σήμερα περιορίστηκε σε δυο βιοτεχνίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

» Αγροτικό Ιατρείο Γιαλού : 22460 71290
» Αγροτικό Ιατρείο Χωριού : 22460 71316
» Φαρμακείο : 22460 71888
» Οδοντιατρείο : 22460 71272
» Αστυνομία : 22460 71111
» Δημαρχείο : 22460 70110
» Λιμεναρχείο : 22460 71205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.