Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η FIVB πέρασε τις αλλαγές κανονισμών στην «πρώτη μπαλιά» με δάκτυλα, στην καρτοσήμανση και στο λίμπερο


Oι κυριότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από την σεζόν 2013-14:

1.Επιτρέπεται η υποδοχή με δάκτυλα (μετά από σερβίς) αλλά εάν υπάρχει «διπλή μπαλιά» θα σφυρίζεται ως παράβαση.

2.Είναι παράβαση μόνο στην περίπτωση που κάποιος παίκτης πατήσει και με τα δύο πέλματά του ολόκληρα (ή αν η προβολή τους είναι ολόκληρη) στο αντίπαλο γήπεδο. Σήμερα η παράβαση σφυρίζεται και αν το ένα μόνο πέλμα περάσει ολόκληρο ή η προβολή του στο αντίπαλο γήπεδο.

3.Αλλάζει το σύστημα με τις κάρτες και είναι παρόμοιο με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα:

3α.Η παρατήρηση δεν θα είναι πλέον προφορική αλλά θα συνοδεύεται από κίτρινη κάρτα. Ο διαιτητής θα δείχνει κίτρινη κάρτα μόνο μία φορά σε κάθε παίκτη στη διάρκεια ενός αγώνα. Δεύτερη παρατήρηση θα ισοδυναμεί με κόκκινη κάρτα.

3β.Η κόκκινη κάρτα συνοδεύεται με πόντο για τον αντίπαλο. Σήμερα πόντος στον αντίπαλο δίνεται μόνο όταν ο διαιτητής δείξει κίτρινη κάρτα.

3γ.Η αποβολή παίχτη για ένα σετ θα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι (ενώ σήμερα υποδεικνύεται μόνο με κόκκινη κάρτα) και ο οριστικός αποκλεισμός παίκτη για όλο τον αγώνα με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στα δύο χέρια (μία σε κάθε χέρι, ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι του διαιτητή).

4.Mία ομάδα έχει δικαίωμα να αντικαθιστά ένα λίμπερο που αποβάλλεται με το δεύτερο λίμπερο ή με επαναπροσδιορισμό. Μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για τραυματισμό του λίμπερο.
* Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα η ΚΕΔ θα μεταφράσει το ακριβές κείμενο της FIVB για να τις ενσωματώσει στους κανονισμούς και του ελληνικού βόλεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.