Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

GOAL NEWS: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΒΑΡΑ

«Θέλω να σπουδάσω το βόλεϊ» (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Του: Κώστα Ασημακόπουλου
Άλλοι ξενιτεύονται για να σπουδάσουν γιατροί, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί. Μια 18χρονη Ελληνίδα ξενιτεύεται για να σπουδάσει το βόλεϊ. Η ιστορία είναι μοναδική. Από τη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα στο μαγικό κόσμο του ιταλικού επαγγελματικού βόλεϊ και μάλιστα σε ομάδα που έχει στόχο τον πρωταθλητισμό. Είναι δυνατόν; Κι όμως...

Η Μαρία Νομικού άφησε πίσω της τη σπιτική ζεστασιά και την ανασφάλεια του ελληνικού βόλεϊ και κάνει άλμα καριέρας τραβώντας πίσω της μία ολόκληρη γενιά. Στα 18 της χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει... βολεϊμπολίστρα. Διότι μέχρι τώρα νόμιζε πως έπαιζε βόλεϊ. Το πραγματικό άθλημα θα το μάθει τώρα. Τα δύσκολα μόλις αρχίζουν, αλλά η ίδια δεν φοβάται και είναι έτοιμη να αφιερωθεί στο νέο της ρόλο.

Στην αρχή του καλοκαιριού ξεκίνησε προετοιμασία με την Εθνική Γυναικών, αλλά με το «καλημέρα» τραυματίστηκε. Ο σοβαρός τραυματισμός την κράτησε εκτός Ευρωπαϊκού Λιγκ, ενώ λόγω της ανοργανωσιάς στις εθνικές ομάδες έχασε πολύτιμο διάστημα θεραπείας και παραλίγο να πάθει ανεπανόρωτη ζημιά. Με χρήματα της οικογένειάς της βρήκε και πάλι την υγεία της, αλλά η στενοχώρια της ήταν μεγάλη όταν έμαθε πως η ιταλική Σοβεράτο, που αρχικά είχε ενδιαφερθεί για αυτήν, τελικά έκανε πίσω αφού έμαθε πως ήταν τραυματίας. Οπως όμως λέει κι ο λαός, κάθε εμπόδιο για καλό...

Ακολούθησαν μερικές εβδομάδες αγωνίας και απογοήτευσης μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο του μάνατζέρ της, Γιάννη Κυριαζόπουλου. Στην άλλη άκρη μιλούσε ο Τζιάνι Καπράρα που ρωτούσε για το εάν η Μαρία θα μπορούσε να τα παρατήσει όλα και να αφιερωθεί στη... Μονή Καπράρα, στη θρυλική Νοβάρα, που μάλιστα έχει γίνει και τηλεοπτική ταινία στην Ιταλία.

«Αλεπού» της Νοβάρα αποκαλούν τον Ιταλό προπονητή που τη σεζόν 2009-10 ήταν ομοσπονδιακός στην Εθνική Γυναικών. Στην Ελλάδα οι παράγοντες της ΕΟΠΕ τον έχουν ξεχάσει κιόλας, αλλά ο ίδιος δεν ξέχασε πως από το σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα είδε κάποια ταλέντα που υπό προϋποθέσεις και πολλή δουλειά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και σε μία ομάδα όπως η Νοβάρα. Αλλωστε, ένα γεροδεμένο κορμί 1,91 μ. δεν περνάει απαρατήρητο, πολύ περισσότερο όταν μέσα του κρύβονται μια μεγάλη καρδιά και η νοοτροπία πρωταθλητή.


Την ώρα που η Μαρία ετοίμαζε τις βαλίτσες της για να αναχωρήσει για την Ιταλία, της ζητήσαμε να μας αφιερώσει λίγο χρόνο για μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη. Το ραντεβού δόθηκε στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, στη λίμνη με τον αγαπημένο της μύλο, που της θυμίζει τα ξένοιαστα χρόνια που έρχονταν εκδρομές με το σχολείο. Ο μύλος γυρίζει ακόμα, όπως και η ζωή, αλλά και οι ελπίδες της Μαρίας να γράψει ιστορία και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Αρχίσαμε λοιπόν από την αρχή. Από το... πρώτο σερβίς της στο άθλημα. Η Μαρία ξεκίνησε το βόλεϊ από τον Ηρακλή Κηφισιάς, όπου σε κάθε της κουβέντα τονίζει πως του χρωστάει πολλά.


«Χρωστάω πολλά στο σύλλογο, στους προπονητές μου, στις συμπαίκτριές μου και σε όσους με βοήθησαν στον Ηρακλή Κηφισιάς. Ο σύλλογος μου στάθηκε από την αρχή. Μας πίστευε και κάναμε συστηματική δουλειά. Δεν νομίζω να δουλεύουν πολλοί σύλλογοι όπως ο Ηρακλής Κηφισιάς. Εδινε πολύ μεγάλη σημασία στις υποδομές. Εψαχνε και ψάχνει πάντα τα ταλέντα και δίνει ιδιαίτερη προσοχή».

Goalnews: Πώς σε ανακάλυψε ο Ηρακλής Κηφισιάς;

«Με είδε η Στέλλα Εξαρχοπούλου, σύζυγος του Σπύρου Χουντουμάδη, που ήταν γυμνάστρια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά πήγα στον Ηρακλή και παράλληλα στο 3ο Γενικό Αθλητικό Σχολείο μέχρι και τη Β' Λυκείου, οπότε και διαλύθηκαν τα αθλητικά σχολεία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος γιατί υπήρχε μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα. Σε αυτό το διάστημα με βοήθησε πολύ και ο Βαγγέλης Περρόπουλος, ο οποίος πάντα έδινε λύσεις στα προβλήματα».

Goalnews: Στον Ηρακλή είχες ξεκινήσει πασαδόρος;

«Αρχικά άρχισα να δουλεύω με τον Γιώργο Δερμάτη και μάλιστα ξεκίνησα πασαδόρος. Το 2004 ήμουν 11 ετών όταν πήγα στην Α' Γυμνασίου. Είχα ύψος 1,82 μ. και είχα αποκτήσει οστεοχονδρίτιδα. Το βόλεϊ και οι γυμναστές που δούλεψα με βοήθησαν να ξεπεράσω τα προβλήματα. Πάντα είχα θέληση και όρεξη για δουλειά και όποτε συναντούσα δυσκολίες με βοηθούσαν οι γονείς μου».

Συμβόλαιο... ζωής

Μόλις πάτησε το πόδι της στην Ιταλία κατάλαβε τη διαφορά. Στο αεροδρόμιο του Μιλάνου βρισκόταν άνθρωπος της Νοβάρα για να μεταφέρει την ίδια, τη μητέρα της Δέσποινα και τον μάνατζέρ της στο νέο της σπίτι. Την επομένη το πρωί υπέγραψε το διετές της συμβόλαιο. «Είναι συμβόλαιο... ζωής. Αισθάνομαι απίθανα. Εχω πολύ έντονα συναισθήματα και δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω τις προπονήσεις» είπε η Νομίκου.

Στη Νοβάρα την υποδέχτηκε ο Κάπραρα και της έδωσε το πρόγραμμα προετοιμασίας που περιλαμβάνει τρέξιμο αλλά και ασκήσεις σε πισίνα. «Τα πάντα είναι διαφορετικά. Νιώθεις τις διαφορές. Ολοι στον σύλλογο περιστρέφονται γύρω από τις αθλήτριες. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός. Θέλω να ανταποδώσω αυτήν την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει. Θέλω να κάνω τη διαφορά και δεν βλέπω την ώρα να έρθουν όλες οι αθλήτριες και να αρχίσει το πρωτάθλημα. Από τώρα, πάντως, όλοι ασχολούνται με τα οργανωτικά λες και το πρωτάθλημα αρχίζει αύριο»!

Μαζί με Μαλαγκούρσκι

Η Νοβάρα έχει κάνει μια τεράστια επένδυση σε νέες και ταλαντούχες αθλήτριες και εκτός από τη Μαρία Νομικού, που θα είναι η δεύτερη διαγώνια, έχει αποκτήσει τη Σέρβα ακραία Σάνια Μαλαγκούρσκι, η οποία θεωρείται το νούμερο ένα ταλέντο του σερβικού βόλεϊ. Επίσης αποκτήθηκαν οι Ιταλίδες Φρίγκο (κεντρικός) και Βιγκάνο (ακραία), ενώ τα μεγάλα αστέρια είναι η Κροάτισσα Καταρίνα Μπαρούν (βασική διαγώνια), η σέρβα Στεφάνα Βελίκοβιτς (κεντρικός), η Ιταλίδα Μάρτα Μπέσις (πασαδόρος) και η Ιταλίδα Κριστίνα Μπαρτσελίνι (ακραία). Στη δύναμη της ομάδας ανήκουν ακόμα η Ιταλίδα Λετίσια Καμέρα (πασαδόρος), η Ουγγαρέζα Ντόρα Χόρβαθ (ακραία), η Ιταλίδα Ραφαέλα Φολί (κεντρικός) και η Ιταλίδα Καρολίνα Ζάρντο (λίμπερο). Αντίθετα, έφυγαν η Νέσοβιτς, η Παολίνι και η Λομπάρντο.

«Θέλω να πετύχω κάτι ξεχωριστό για μένα και το άθλημα»

Από την πρώτη στιγμή που γνωρίζεις τη Μαρία Νομικού καταλαβαίνεις πως δεν μιλάς με ένα 18χρονο κορίτσι, αλλά με μια συνειδητοποιημένη αθλήτρια, έτοιμη να στερηθεί τα πάντα για να πετύχει το στόχο της. Αυτό που θέλει να βρει είναι σεβασμός και ευκαιρίες, τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου να τα πετύχει...

«Ξέρω πως κυνηγάω δύσκολο στόχο. Θέλω να γίνω επαγγελματίας βολεϊμπολίστρια. Αυτός ο ρόλος δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά θέλω να το πετύχω. Είχα επιλογή να μείνω και να πάω στα ΤΕΦΑΑΑ ή να πάω στις ΗΠΑ για σπουδές. Διάλεξα το βόλεϊ και ελπίζω να δικαιωθώ».

Goalnews: Ο Καπράρα είχε πει πως ίσως να μπορούσες να αγωνιστείς και ακραία. Το έχεις σκεφτεί;

«Μια ολοκληρωμένη βολεϊμπολίστρια πρέπει να έχει περάσει απ' όλες τις θέσεις. Μου αρέσει να παίζω διαγώνια, αλλά μου αρέσει και ακραία, διότι μου αρέσει η υποδοχή. Οι προπονητές μού έχουν πει πως έχω καλή υποδοχή. Δεν θα έλεγα ''όχι'' να αλλάξω θέση, αν μου το ζητήσει ο Καπράρα. Το να γίνεις ακραία, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πολλές ώρες προπόνηση. Είμαι έτοιμη να το κάνω. Αλλωστε, έχω παίξει και πασαδόρος...».

Goalnews: Αντιλαμβάνεσαι πως ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Είσαι έτοιμη να τον αντέξεις;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Αυτό βλέπω και ζω κάθε μέρα και αυτό μου έχουν διδάξει οι γονείς μου. Δεν νομίζω να έχω πρόβλημα στην προσαρμογή. Ισως στους ρυθμούς και στην ένταση της προπόνησης, αλλά δεν με φοβίζει και δεν με πειράζει».

Goalnews: Τι ακριβώς έγινε με τον τραυματισμό σου στην αρχή του καλοκαιριού; Ο μάνατζέρ σου έβγαλε και ανακοίνωση ότι ήσουν πικραμένη με την ΕΟΠΕ...

«Δεν ήταν κάτι προσωπικό, αλλά πέρασα πολύ δύσκολα. Στις 6 Ιουνίου τραυματίστηκα στο πόδι. Ημουν στο ξεκίνημα με την Εθνική Γυναικών. Για την ακρίβεια ήταν η δεύτερη προπόνηση. Επαθα θλάση στους περονιαίους. Ευτυχώς που δεν έπαθα μεγαλύτερη ζημιά. Δυστυχώς μετά τον τραυματισμό μου δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την ομοσπονδία. Αφού έχασα χρόνο και παραλίγο να μείνω για μεγαλύτερο διάστημα έξω, έτρεχα από τον έναν γιατρό στον άλλο με σύντροφο τη μητέρα μου.

Πέρασα δύσκολες στιγμές. Δεν με πειράζει που δεν είχαν χρήματα να καλύψουν τα έξοδα. Με πείραξε που δεν με πήραν ένα τηλέφωνο να δουν τι κάνω και αν χρειάζομαι κάτι. Πρέπει να γίνουμε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα. Δεν γίνονται όλα τα πράγματα με τα χρήματα. Οι ανθρώπινες σχέσεις και ο σεβασμός είναι το σημαντικότερο, ειδικά προς τις αθλήτριες και τους αθλητές».

Goalnews: Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος που βάζεις;

«Ο άμεσος στόχος είναι να ''μάθω βόλεϊ'' και να προσαρμοστώ στο υψηλό επίπεδο της Νοβάρα. Μετά θα είναι η καθιέρωση και το αποκορύφωμα θα είναι οι τίτλοι».

«Θα προσφέρει πολλά στο βόλεϊ»

Δύο από τους προπονητές που σημάδεψαν τη μέχρι τώρα πορεία της Μαρίας Νομικού είναι ο Σέρβος προπονητής του Ηρακλή Κηφισιάς, ο Ζόραν Κόβαζιτς, και ο Ιταλός Τζιάνι Καπράρα στην Εθνική Γυναικών.

«Ο Κόβαζιτς είναι ξεχωριστός και ως άνθρωπος και ως προπονητής. Η άνοδος του Ηρακλή εν πολλοίς οφείλεται σε αυτόν. Μου έχει μάθει πολλά μυστικά για το βόλεϊ. Δεν είναι τυχαίο πως οι υποδομές της Σερβίας στις οποίες ήταν επικεφαλής είναι στην κορυφή του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου βόλεϊ. Ακόμα και πριν να έρθει στην Ελλάδα, ο Ηρακλής Κηφισιάς συνεργαζόταν μαζί του. Μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Θα προσφέρει πολλά στο γυναικείο βόλεϊ».


Goalnews: Με τον Καπράρα πώς τα πήγατε στην εθνική ομάδα;

«Υπήρχε τεράστια διαφορά στην Εθνική Γυναικών όταν ήταν ο Καπράρα προπονητής στην Εθνική. Θυμάμαι πως από την πρώτη μας γνωριμία είχε πει στη μητέρα μου πως πρέπει να φύγω από την Ελλάδα για να δουλέψω στο εξωτερικό. Μας είχε κάνει μεγάλη εντύπωση τότε, αλλά τώρα καταλαβαίνω τι εννοούσε. Είναι ιδιαίτερος σαν άνθρωπος. Αν θυμώσει, δεν θέλεις να είσαι μπροστά, αλλά δεν κάνει τίποτα επί προσωπικού. Παθιάζεται πολύ με αυτό που κάνει. Δουλεύει πολύ και εντατικά και πιστεύω ότι ήταν άσχημο που δεν μπορούσε να μείνει άλλο στην εθνική ομάδα».

Η 11άδα των ξενιτεμένων

Οι 11 Ελληνίδες που έχουν παίξει στο εξωτερικό είναι: η Μαρία Καρδαμανίδου (1996-97: Στη γαλλική Καλέ, 1997-98: Στην ιταλική Αλταμούρα, 1999-00: Στην ιταλική Λας Τορτορέτο. Η Σοφία Ιορδανίδου (1997-98: Στη γαλλική Κάννες, 1998-99: Στην ιταλική Αλταμούρα. Η Φωτεινή Καφετζάκη (1999/12-00: Στην ιταλική Ρομανέλι Φιρέντσε, 2002/3-02/5: Στην ιταλική Κορπλάστ Κοριντόνια). Η Χαρά Σάκκουλα: (1997-98: Στην ιταλική Μορέσκι Βιντεβάνο, 1998-99: Στην ιταλική Ρόμα). Η Μαρία Γκαραγκούνη (2000-01: Στην ισπανική Μπούργκος). Η Γεωργία Τζανακάκη (2004-05: Γαλλική Μιλούζ). Η Νικολέτα Κουτουξίδου (2006-07 : Στην γαλλική Λα Ροσέτ και φέτος ψάχνει ομάδα για το εξωτερικό, αφού χάλασε η συμφωνία με την Κανέτ). Η Γεωργία Τερζόγλου (2008-09: Στην γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν). Η Μαρία Χαντάβα (2011-12: Εκλεισε στην ιταλική Τέρα Βερντιάνε (Α2). Η Μαρία Νομικού (2011-13: Στην ιταλική Νοβάρα (Α1). Η Αννα Καρπουζά (2011-12: Στην ελβετική Ντούντικεν.

Μαζί με τη Χαντάβα

Ο Γιώργος Νομικός είναι παλιός μπασκετμπολίστας του Απόλλωνα, στον οποίο η Μαρία έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Ομως, η σκιά της είναι η αγαπημένη της μητέρα Δέσποινα και ο 16χρονος αδελφός της Λουκάς που παίζει μπάσκετ. «Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω τόσο αγαπημένη και δυνατή οικογένεια. Η μητέρα μου στενοχωρέθηκε στην αρχή που αποφάσισα να φύγω. Δεν είναι εύκολο για τους γονιούς, αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να έφευγα στις ΗΠΑ για σπουδές, καλύτερα στην Ιταλία για βόλεϊ» λέει η Νομικού, η οποία μαζί με την Εύα Χαντάβα που θα είναι στη Φοντανελάτο (Α2 Ιταλία) και την Αννα Καρπουζά που έκλεισε στην ελβετική Ντούντικεν θα είναι οι τρεις Ελληνίδες που θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ στο εξωτερικό. «Με την Εύα είμαστε πολύ φίλες. Μιλάμε κάθε μέρα. Εχουμε συμφωνήσει πως στα ρεπό μας θα συναντιόμαστε και θα είμαστε μαζί...».

who is who

ΟΝ/ΠΩΝΥΜΟ: ΜΑΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ: 30 Μαρτίου 1993
ΥΨΟΣ: 1,91 μ. -
ΘΕΣΗ: ΔΙΑΓΩΝΙΑ
ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (2004-2011)
ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ: ΝΟΒΑΡΑ (2011-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.