Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Αλλάζουν τα «δεδομένα» της υποδοχής στη Ρώμη!

Σε όλα τα αθλήματα σε όλο τον κόσμο οι τεχνικές εξελίσσονται , οι τακτικές τροποποιούνται , τα συστήματα αλλάζουν , ανάλογα με την φαντασία, την μελέτη και την έμπνευση του κάθε προπονητή. Φυσικά κάθε νέο σύστημα είναι αποτέλεσμα της κάλυψης εγγενών αδυναμιών ή εκμετάλλευσης πρωτογενών πλεονεκτημάτων της κάθε ομάδας , όπως εντοπίζονται απο τους προπονητές τους. Έτσι και στο beach volley.

Στην φωτόγραφία απο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης βλέπετε τους Αυστριακούς Ντόπλερ/Μέλιτζερ. Αυτή είναι η διάταξη τους περιμένοντας για υποδοχή! Ναι μην σας κάνει εντύπωση! Πρόκειται για μια έμπνευση του προπονητή τους, Μάριο Σολούστρι που τους έβαλε να κάνουν υποδοχή ο ένας πίσω απο τον άλλο, ώστε να μοιράζονται τα side out (τις επιθέσεις των αλλαγών δηλαδή) και να μην σημαδεεύουν οι αντίπαλοι μόνο τον πιο αδύναμο κρίκο , τον Μέλιτζερ. Εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι το σύστημα ... δουλεύει περίφημα. Για την ιστορία , όπως μας υπενθύμισε ο Κώστας Ταμπουρατζής (ο οποίος μας επισήμανε το πολύ ενδιαφέρον πείραμα) ,το ίδιο σύστημα είχε γίνει το 2002 στο Ξυλόκαστρο απο ομάδα Juniors.

Πάντως επί της ουσίας στα επιθετικά σέρβις , με το πέταγμα του σέρβερ οι υποδοχείς διαλέγουν πλευρά, ενώ στα κυματιστά η υποδοχή βγαίνει πιο άνετα , εκτός κι αν επιλέξει ο σέρβερ να παίξει με τις γραμμές, ή να σημαδέψει καλά μπροστά στο κέντρο. Με αυτή την τακτική οι Αυστριακοί περισσότερο αιφνιδίασαν τους αντιπάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έφαγαν άσσους.

Ο ίδιος κόουτς (ανήσυχος και πολυμήχανος ως φαίνεται) είχε επιχειρήσει να εισάγει το διπλό μπλοκ , χωρίς επιτυχία όμως. Έτσι παραμένουμε ακόμα είτε στο μονό μπλοκ , είτε στο drop (όταν και οι δυο παίκτες της ομάδας αποφασίζουν να αμυνθούν, εγκαταλείποντας το φιλέ).

Η προπονητική επιρροή , η έμπνευση των ανθρώπων που οραματίζονται έναν αγώνα σαν μια παρτίδα σκάκι, μπορεί να αλλάζει άρδην τα δεδομένα ενός αθλήματος. Είτε να το ομορφαίνει (Μπερναρντίνιο στο βόλεϊ, Ομπράντοβιτς στο μπάσκετ ας πούμε), είτε να το καταστρέφει (Μάλκοβιτς στο μπάσκετ λόγου χάριν).

Αναδημοσίευση από beαchvolleynews.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.

Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.