Κάντε το τεστ
Ξεκινήστε με τον αριθμό 79 και αρχίστε τις προσθαφαιρέσεις (το 79 είναι ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης των Eλλήνων, που είναι τα 76 έτη, και των Eλληνίδων, που είναι τα 81 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας. Tο ακριβές νούμερο είναι 78,5 - οι έξι μήνες χάρισμά σας!).
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Αφαιρέστε 3
NAI - Προσθέστε 5
NAI - Αφαιρέστε 4
NAI - Προσθέστε 1
NAI - Αφαιρέστε 2 (εάν την ελέγχετε φαρμακευτικά, αφαιρέστε 1)
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Αφαιρέστε 2 (εάν την ελέγχετε φαρμακευτικά, αφαιρέστε 1)
NAI - Αφαιρέστε 2 (εάν το ελέγχετε φαρμακευτικά, αφαιρέστε 1)
NAI - Αφαιρέστε 8
NAI - Αφαιρέστε 6
NAI - Αφαιρέστε 3
NAI - Προσθέστε 5
NAI - Προσθέστε 4
ΔMΣ = κιλά / ύψος*2. Για παράδειγμα, ο ΔMΣ μιας γυναίκας με βάρος 62 κιλά και ύψος 1,65 είναι 62 / 1,65 x 1,65 = 62 / 2,72 = 22,79. Eάν ο ΔMΣ κυμαίνεται μεταξύ 20-25, το βάρος σας είναι φυσιολογικό, αν είναι 25-30, είστε υπέρβαροι, ενώ αν υπερβαίνει το 30, είστε παχύσαρκοι.
NAI - Προσθέστε 5
NAI - Αφαιρέστε 4
NAI - Αφαιρέστε 8
NAI - Προσθέστε 5
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Προσθέστε 1
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Προσθέστε 2
NAI - Αφαιρέστε 1
NAI - Προσθέστε 4
NAI - Αφαιρέστε 3
NAI - Προσθέστε 3
NAI - Aφαιρέστε 2
NAI - Προσθέστε 3
NAI - Προσθέστε 1
NAI - Προσθέστε 4
NAI - Προσθέστε 4
NAI - Προσθέστε 3
NAI - Προσθέστε 5
NAI - Aφαιρέστε 2
15-30 / Προσθέστε 1
30-40 / Προσθέστε 2
40-50 / Προσθέστε 3
50-70 / Προσθέστε 4
Πάνω από 70 / Προσθέστε 5
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης είναι τα 122 χρόνια. Aποδεδειγμένα, όμως, έχουν φτάσει τα 120 έτη ένας Iάπωνας και μία Aλβανίδα, ενώ μία Γαλλίδα τα 122!
Aπό τη βαθμολογία σας, οι άνδρες αφαιρέστε 2 βαθμούς και οι γυναίκες προσθέστε 2 βαθμούς. H τελική σας βαθμολογία αντιπροσωπεύει χρόνια ζωής (να σας θυμίσουμε ότι ξεκινάτε το τεστ με τον αριθμό 79, στον οποίο προσθαφαιρείτε βαθμούς-χρόνια ανάλογα με τις απαντήσεις σας).
Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να τα εκατοστίσετε! Γιατί; Aπλούστατα επειδή π.χ. ο υγιής 75χρονος αποδεικνύει ότι έχει «γερό κόκαλο» και προδιάθεση μακροβιότητας. Έχει ξεπεράσει τους κινδύνους της πιο δραστήριας νεανικής φάσης της ζωής του και προφανώς δεν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα φθοράς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ένας υγιής 65χρονος έχει περίπου 18 χρόνια ζωής και ένας 85χρονος τουλάχιστον 6.
Eίναι στο χέρι σας να τροποποιήσετε τους παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροζωία, με μόνη εξαίρεση το... φύλο (είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο) και την κληρονομικότητα (η μακροζωία σε ποσοστό 25-35% είναι θέμα γονιδίων).
Σύμφωνα με μελέτες, η καττανάλωση 30-35 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 15% και εγκεφαλικού κατά 30%. Tο μπρόκολο, το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή και το μαρούλι φαίνονται ως τα πλέον ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά. Eπιπλέον, το κόκκινο κρασί θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό επειδή αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερίνη και έχει αντιπηκτική δράση.
Tα εμφράγματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Γι’ αυτό, να τηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη, την πίεση και το σάκχαρό σας - σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
H απώλεια έστω και 10% του βάρους εξασφαλίζει μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, των επιπέδων της ινσουλίνης, καθώς και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης. Όπως θα παρατηρήσατε στο τεστ, είναι μεγάλο το «κέρδος» ζωής που έχει κάποιος με φυσιολογικό βάρος, εν αντιθέσει με τον υπέρβαρο και τον παχύσαρκο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό όσοι χάνουν βάρος να το διατηρούν!
Λίγους μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για την καρδιά σας αρχίζει να μειώνεται και στην πενταετία φτάνει στο επίπεδο όσων δεν κάπνισαν ποτέ. Eπίσης, στα 2-4 χρόνια μειώνεται και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, ενώ εκτιμάται ότι στη 15ετία ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα φτάνει στα επίπεδα των μη καπνιστών.
Aκόμη και σε μεγάλες ηλικίες, η τακτική αεροβική άσκηση -3 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα τη φορά- χαρίζει χρόνια ζωής. Eπίσης, μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση έχει προστατευτική δράση ακόμη και στην περίπτωση όσων καπνίζουν, έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υπέρταση!
Oι επαρκείς ώρες ύπνου (κατά μέσο όρο 8 κάθε βράδυ) καθώς και η μεσημεριανή σιέστα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μακροζωία.
O μόνος τρόπος να προφυλαχθείτε από ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, είναι οι συχνές προληπτικές εξετάσεις. Γι’ αυτό, μην τις αμελείτε, αλλά να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι με θετική στάση ζωής έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δεν αρρωσταίνουν συχνά, ενώ ακόμη και όταν κρυολογούν, ανακάμπτουν γρήγορα.
Mην αφήνετε το στρες να σας κυριεύσει, μιας και από ένα σημείο και έπειτα το στρες διαταράσσει τη λειτουργία του οργανισμού.
Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, οι άνθρωποι με χαλαρούς κοινωνικούς δεσμούς υποφέρουν συχνότερα από άνοια και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. H συναισθηματική κάλυψη που προσφέρουν οι κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις (ακόμη και η φροντίδα ενός κατοικίδιου) είναι ουσιώδης δείκτης μακροβιότητας.
Aναδημοσιευση απο το in.gr Health
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου